Degivrarea (indepartarea sau topirea zapezii) se poate realiza
- prin metode mecanice clasice (răzuire, împingere),
- prinaplicarea căldurii (degivrare cu ajutorul montării unor cabluri încălzitoare electrice),
- prin utilizarea substanțelor lichide sau solide care scad nivelul de înghețal apei (diverse săruri, alcooli, glicoli)
- sau printr-o combinație a acestor trei tehnici.
In perioada sezonului rece, persoanele au tendinta de a subestima pericolele reprezentate de formarea poleiului sau de depunerile de zapada, asta pana cand se produce un accident, oricat ar fi el de mic.
Un strat subtire de gheata sau zapada compactata poate deveni un real pericol atat pentru pietonii de toate varstele cat si pentru automobile sau pentru bunuri.
Pentru a preveni aceste accidente, de multe ori dureroase, noi va recomandam, ca o solutie la indemana, sistemele electrice de degivrare a zonelor periculoase.
Degivrarea acoperisului si a sistemului de drenaj este o masura necesara, importanta si obligatorie pentru protectia imobilului, a integritatii personale sau a bugetului familial.
Necesitatea acestei investitii, chiar daca se poate vorbi de cateva zile cu ninsoare abundenta pe sezon, se reflecta in costurile cu reparatiile acoperisului odata cu venirea primaverii, in costurile cu renovarea interioarelor inundate, in reparatiile automobilelor parcate in apropiere sau in costurile cu tratarea persoanelor accidentate.
Un astfel de sistem se compune din cabluri electrice cu rol de incalzire care se monteaza pe acoperis, in jgheaburi sau burlane, si care sunt racordate la un termostat ce va controla functionarea automata a sistemului in functie de conditii climatice cum sunt temperatura si umezeala
Degivrarea devine esentiala pentru mentinerea acoperisului curat si protejat, pentru asigurarea unui confort din punct de vedere al sigurantei in preajma cladirii, fiind compusa din cabluri electrice incalzitoare de 20W/ml respectiv 30W/ml pozitionate intr-o retea astfel conceputa incat sa previna inghetul apei pe suprafetele dorite, prin generarea unei cantitati de caldura minim-necesare opririi acestui proces.
Ele sunt controlate printr-o serie de senzori (de umiditate si de temperatura); sistemul se activeaza automat in functie de informatiile pe care le transmit acesti senzori, prevenind inghetul mult inainte ca acesta sa poata deveni o problema (prin acumularea de zapada intarita sau a unui strat gros de gheata).
Efortul necesar indepartarii manuale a zapezii si ghetusului este asadar complet eliminat de instalarea unor astfel de sisteme, dotate cu senzori si termostate capabile sa le activeze imediat ce temperatura si umiditatea ajung la nivele care indica riscul depunerii de zapada si formarii de gheata.
In mod nedrept, aceste sistemele de degivrare sunt adeseori considerate produse de lux, la care foarte multe persoane care isi construiesc o casa sau isi deschid o afacere nu se gandesc deloc, sau considera dinainte ca ar fi peste posibilitatile lor financiare.
Pretul sistemului de degivrare al acoperisului depinde de materialele folosite si de suprafata pe care trebuie montat sistemul. Pentru ca va vorbisem despre puterea instalata necesara incalzirii in pardoseala si a degivrarii zonelor pietonale si cu trafic, in cazul degivrarii acoperisului, puterea minim instalata trebuie sa fie de 200-250w/mp. Pentru a se putea obtine o putere instalata optima, cablul incalzitor se intinde inainte si inapoi de-a lungul jgheabului de atatea ori cat este necesar, dar doua treceri de cablu (dus-intors) sunt de obicei suficiente la cantitati decente de zapada.
Investitia intr-un astfel de sistem este profitabila pe termen lung, deoarece cablurile si termostatele au perioade mari de garantie, sunt rezistente la raze UV si schimbari climatice, neavand nevoie de mentenanta deosebita.